Czekoladowe ciastka z groszkami czekoladowymi

Siedzę już 20 minut i zastanawiam się co napisać. Mam absolutny brak weny, a bardzo chcę się z Wami podzielić przepisem na te ciastka. Są pyszne, kruche i mocno czekoladowe. Zniknęły błyskawicznie, choć ja nie miałam w tym swojego udziału. Zjadłam chyba dwa :) Właściwie to piekłam je dla siostry, znowu. Te akurat sama zamówiła i na szczęście była zadowolona. Użyłam tutaj dwa opakowania czekoladowych groszków, głównie dlatego, żeby zużyć spory ich zapas. Zaczęły się zbliżać do końca terminu przydatności ;) Równie dobrze można dać połowę, choć czasem warto zaszaleć. Zwłaszcza kiedy za oknem pogoda nie dopisuje.

Czekoladowe ciastka z groszkami czekoladowymi

Składniki: (ok. 26 ciastek)
  • 140 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru Muscovado jasnego
  • 1/4 szklanki cukru drobnego
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilli
  • 200 g czekoladowych groszków
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 st. C. Przygotowałam dwie blachy wyłożone folią teflonową.
Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wymieszałam. Odstawiłam.
Do misy miksera włożyłam masło oraz oba cukru. Uciarałam do powstania jasnej puszystej masy. Nadal ucierając dodałam jajko oraz ekstrakt. Wsypałam suche składniki i ucierałam do połączenia. Wyłączyłam mikser.
Do ciasta wsypałam czekoladowe groszki, dokładnie wymieszałam szpatułką.
Ciasto nabierałam łyżką i formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego. Układałam w odstępach i lekko spłaszczałam.
Piekłam przez 18 minut.
Po wyjęciu z pieca zostawiłam ciastka na kilka minut na blasze, po czym przekładałam na kratkę do studzenia.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *