Cytrynowe kruche ciastka wielkanocne (pisanki)

Cytrynowe kruche ciastka pisank

Nareszcie udało mi się przygotować ten wpis. Miał się pojawić na początku tygodnia, ale wyprzedziło go ciasto francuskie, które, jak się okazuje, cieszy się sporym zainteresowaniem. Bardzo mi miło :)

Od dawna szukałam jakiegoś pomysłu na ponowne użycie wałka z wzorem i doszłam do wniosku, że przy tych ciastkach-pisankach będzie idealny. Właściwie sam wzorek mógłby wystarczyć, niemniej jednak wersja z lukrem i posypką jest równie ładna i bardzo smaczna. Całość wyszła mocno cytrynowa. Może Was zdziwić dodatek mąki cieciorkowej, przyznam się, że znalazła się ona przez przypadek. Mianowicie, planowałam do ciasta dodać mąkę kukurydzianą, aby było bardziej kruche, jednak pomyliłam słoiki i dodałam mąki z cieciorki (w końcu obie są żółte :)). Okazało się, że wcale im to nie zaszkodziło, a przeciwnie, gdyby ciastka były bardziej kruche mogłyby się łamać. A tak wyszły bardzo stabilne i mimo wszystko kruche. Oczywiście możecie ten dodatek pominąć, nie warto kupować mąki tylko po to aby dodać 2 łyżki. Na pewno nie wpłynie to ani na smak, ani na konsystencję. 

Cytrynowe kruche ciastka wielkanocne (pisanki)

Składniki: (ok. 35 sztuk)
Ciasto:
  • 150 g masła zimnego pokrojonego w kostkę
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki cieciorkowej (można zastąpić pszenną)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 jajko
Lukier:
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • posypka
Najpierw przygotowałam ciasto, użyłam malaksera, ale równie dobrze można je zagnieść ręcznie, pomagając sobie nożem lub siekaczką.
Do misy malaksera wsypałam obie mąki, cukier puder, dodałam pokrojone masło, skórkę z cytryny oraz wpiłam jajko. Miksowałam tak długo aż masa zaczęłam się robić jednolita (ok. 1 minuty). Wysypałam składniki na stolnicę i szybko zagniotłam, uformowałam kulę, którą zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na 1 godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 185 st.C.
Schłodzone ciasto wyłożyłam na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm. Na połowie ciasta użyłam wałka z wytłoczonym wzorkiem. Foremką w kształcie jajka wycięłam ciastka. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika, piekłam ok. 14 minut, do czasu aż brzegi ciastek nabrały złocistej barwy.
Wyjęłam z pieca i przeniosłam na kratkę do wystudzenia.
Do miski wlałam sok z cytryny, wsypałam cukier, rozcierając go grzbietem łyżki uzyskałam dość gęsty lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, należy dodać kilka kropel soku z cytryny, jeśli zbyt rządki dosypać nieco więcej cukru pudru.
Używając łyżki, nałożyłam lukier na połowę ciastek (tych gładkich), a następnie posypałam je kolorową posypką. Zostawiłam na kratce do zastygnięcia lukru. Resztę ciastek zostawiłam bez dekoracji, tzn. ozdobionych wyłącznie wzorkiem z wałka.

Smacznego życzy Marzena :)

Cytrynowe kruche ciastka pisank

Cytrynowe kruche ciastka pisank

Cytrynowe kruche ciastka pisanki

Cytrynowe kruche ciastka pisank

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Cytrynowe kruche ciastka wielkanocne (pisanki)

  1. 18 marca 2016 - 18:40

    urocze :) Idealne na Wielkanoc :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *