Cytrynowe babeczki z kremem jagodowym zainspirowane KORALINĄ

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pierwszą z propozycji deseru na Halloween.

Koralina to animowany film opowiadający o dziewczynce, która, jak większość dzieci bywa niezadowolona ze swoich rodziców. I ma ku temu powody. Oboje są wiecznie zajęci pracą, nie poświęcają jej zbyt wiele czasu, a nawet nie dbają o przygotowywanie smacznych i pożywnych posiłków. Dlatego, kiedy pewnej nocy, Koralina trafia do domu „drugich” rodziców jest zachwycona. „Druga” mama przygotowuje na jej cześć wspaniałą ucztę, a „drugi” tata śpiewa piosenkę specjalnie dla niej. Są niemal idealni, z jednym tylko, drobnym wyjątkiem – zamiast oczu mają guziki…

Zastanawiając się nad deserem inspirowanym Koraliną, od razu na myśl przyszły mi babeczki. Koniecznie musiały być upieczone w żółtych papilotkach, takich jak przeciwdeszczowy płaszcz dziewczynki. Koralina jest brunetką, jednak w filmie jej włosy są właściwie niebieskie, dlatego zdecydowałam, że krem musi być tego właśnie koloru. Miałam nadzieję, że dodatek dżemu jagodowego załatwi sprawę, jednak konieczny był dodatek barwnika. Czarne guziki z fondantu, to taka kropka nad i. Efekt końcowy spełnił moje oczekiwania.

Cytrynowe babeczki z kremem jagodowym

Składniki: (ok. 12 babeczek)
Ciasto:
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu cytrynowego (dałam domowe Limoncello)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny (wyszorowanej i sparzonej)
Krem:
  • 2 łyżki dżemu jagodowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 250 g serka mascarpone
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
Dodatkowo:
  • cukrowa posypka gwiazdki
  • czarny lukier plastyczny (użyłam fondantu)
Guziki przygotowałam dzień wcześniej. Fondant zabarwiłam czarnym barwnikiem. Rozwałkowałam go na grubość ok. 2 mm. Jako wykrawaczek użyłam końcówek cukierniczych o różnych średnicach. Wycięłam 24 większe kółka. Połowę z nich użyłam jako podstawę guzika, z dugiej połowy wycięłam okręgi (mniejszą końcówką). Brzegi kółek lekko zwilżyłam i nałożyłam na nie okręgi, docisnęłam. Końcówką o niewielkim otworku wycięłam dziurki. Odłożyłam do wyschnięcia. Równie dobrze guziki można wykonać przy użyciu zakrętek od butelek o różnej średnicy a dziurki można zrobić wykałaczką.
Piekarnik rozgrzałam do 185 st. C.
Najpierw zjęłam się babeczkami. Miękkie masło umieściłam w misie miksera, dodałam cukier. Zmiksowałam na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodałam kolejno jajka, likier oraz skórkę z cytryny.
W osobnej misce zmieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiałam do masy cytrynowej. Wymieszałam szpatułką.
Ciastem napełniłam 12 foremek. Ułożyłam je na blasze i umieściłam w piekarniku. Piekłam przez ok 23 minuty (do suchego patyczka). Wystudziłam na kratce.
Przygotowałam krem. W małym rondelku umieściłam dżem jagodowy razem z cukrem. Postawiłam na palniku i podgrzewałam do czasu, aż cukier się rozpuścił. Odstawiłam do przestygnięcia.
Do miski przełożyłam serek mascarpone oraz przestudzony dżem oraz barwnik. Wymieszałam trzepaczką.
Gotowy krem przełożyłam do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą okrągłą końcówką. Ozdobiłam babeczki. W krem powtykałam cukrowe guziki. Dodatkowo posypałam babeczki gwiazdkami.
 I gotowe!

Smacznego życzy Marzena i Koralina :)

  • 5

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 1 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *