,

Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Nowy tydzień zaczął się pracowicie (w pracy urwanie głowy). W sumie w weekend też nie próżnowałam. Rozpoczęłam sezon „przetworowy”, więc głównie kroiłam, obierałam, smażyłam i pakowałam do słoików. Trochę też mroziłam. A przy okazji przygotowałam taki szybki i pyszny deser. Wracając z pracy zauważyłam, że pojawiły się nowe stragany z truskawkami. Sezon trwa :)

Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Składniki: (na 4 porcje)
  • 100 g masła zimnego
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 5 łyżek cukru Demerara
  • 7 łyżek mąki orkiszowej
Dodatkowo:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 300 g truskawek
Najpierw zajęłam się kruszonką. Wszystkie składniki roztarłam palcami tworząc niewielkie grudki. Umieściłam na pół godziny w lodówce. Rabarbar pokroiłam w kostkę (nie obierałam).
Piekarnik rozgrzałam do temp. 200 st C.
Przygotowałam 4 kokilki. Na dnie każdej z nich ułożyłam truskawki oraz rabarbar.

crumble truskawkowo-rabarbarowe

Posypałam schłodzoną kruszonką.

crumble truskawkowo-rabarbarowe

Umieściłam w piekarniku i zapiekałam przez 20 minut.

crumble truskawkowo-rabarbarowe

Podałam na ciepło z bitą śmietaną.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Crumble truskawkowo-rabarbarowe

  1. 30 czerwca 2015 - 23:23

    Chyba nie da się zaprzeczyć, że crumble to najlepszy deser pod słońcem – nie dość, że przepyszny z każdymi właściwie owocami, to jeszcze do tego taki prosty. Pyszności :)

  2. 8 lipca 2015 - 12:33

    Crumble to naprawdę genialny deser. I idealny na lato, kiedy szkoda czasu na siedzenie w kuchni, a owoców wszędzie pod dostatkiem :) Takie truskawkowo-rabarbarowe bardzo chętnie bym zjadła :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *