Croque madame w wersji muffinkowej

Croque madame w wersji muffinkowej

Wróciłam do domu po półtoragodzinnej przeprawie z Psiego Pola na Różankę. Normalnie zajmuje to ok. 45 minut, ale dzisiaj był jakiś sądny dzień. Spadł śnieg i jak zwykle ulice się zakorkowały. Tak ładnie sypało, a takie skutki. Teraz siedzę pod kołdrą i próbuję się rozgrzać, a idzie opornie. Na szczęście mam obok ciepłego psa :)

Croque madame podpatrzyłam na jednym z filmików Rachel Khoo. Ona przygotowywała jeszcze sos serowy, ale stwierdziłam, że starty parmezan wystarczy. Zresztą robiąc śniadanie, rzadko kiedy mam więcej czasu i wychodzę z założenia, że im szybciej i prościej tym lepiej. Dlatego też sos pominęłam. Wyszło pyszne, sycące śniadanie na ciepło. Idealne w zimie.

Croque madame w wersji muffinkowej

Składniki: (na 6 sztuk)
  • 6 kromek pieczywa tostowego lub innego o kwadratowym przekroju
  • 6 małych jajek
  • 3-4 plastry szynki
  • 6 łyżeczek startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • masło
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 175 st. C.
Foremkę do muffinów wysmarowałam masłem.
Odkroiłam skórkę od chleba tostowego. Każdą kromkę rozpłaszczyłam wałkiem. Posmarowałam masłem z obu stron. Umieściłam je we wgłębieniach foremki, dociskając lekko szklanką.
Szynkę pokroiłam na małe kawałki. Rozdzieliłam pomiędzy chlebowe foremki. Na szynkę wbiłam po jednym jajku. Jeśli macie większe jajka, możecie odlać nieco białka, aby się zmieściło.
Posoliłam i posypałam świeżo zmielonym pieprzem każde jajko. Na wierzch każdej muffinki starłam ok. 1 łyżeczki parmezanu.
Wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 18 minut. Jeśli lubicie płynne żółtko, skróćcie czas do ok. 15 minut.

Smacznego życzy Marzena :)

Croque madame w wersji muffinkowej

Croque madame w wersji muffinkowej

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *