Ciasto mocno czekoladowe

ciasto czekoladowe

Ten przepis powstał całkiem przypadkiem. Zazwyczaj w podobny sposób piekłam Tort Sachera. Jednak tym razem, w trakcie przygotowywania okazało się, że nie mam w domu wszystkich potrzebnych składników. Na dworze zimno, a ja przeziębiona, na dodatek, brak chętnych aby skoczyć do sklepu. Cóż, trzeba było improwizować :)

Ciasto mocno czekoladowe

Składniki:
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 240 g masła miękkiego
  • 160 g cukru drobnego
  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru do śmietanki
  • ok. 1 łyżki cukru pudru do posypania
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C, góra-dół.
Czekoladę stopiłam w kąpieli wodnej. Zostawiłam do przestygnięcia. W tym czasie utarłam masło na puszysto. Dodałam do niego czekoladę i ucierałam do połączenia.
Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka i ekstrakt zmiksowałam z masą maślano-czekoladową. Przesiałam do niej mąkę i zmiksowałam bardzo dokładnie, aby nie było grudek.
Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodawałam cukier po łyżce, nadal ubijając.
Teraz najtrudniejsza część. Przy użyciu szpatułki połączyłam pianę z masą czekoladową. Dodawałam po łyżce piany do miski i delikatnie mieszałam, tak aby białka nie straciły puszystości.
Ciasto przełożyłam do dwóch tortownic o średnicy 19 cm, natłuszczonych i wysypanych mąką. Można użyć jednej większej ok. 23-24 cm. Dokładnie wyrównałam powierzchnię. Piekłam przez ok. 35 minut, do suchego patyczka (na większą foremkę radzę dodać ok. 10 minut).
Jak widać na zdjęciu ciasto popękało. Wyjęłam je z foremek dopiero po wystygnięciu i odwróciłam do góry nogami, aby się wyrównało.
Ciasto oprószyłam cukrem pudrem. Jako dodatek podałam śmietankę ubitą na średnio sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.

 

Smacznego życzy Marzena :)

cisto mocno czekoladowe

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Ciasto mocno czekoladowe

  1. 21 lutego 2015 - 12:04

    Doskonałe ciasto.

  2. 23 lutego 2015 - 19:11

    Czekoladowe! Pycha! :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *