Ciasto kukurydziano-migdałowe z pomarańczami i goździkami

ciasto pomarańczowe

Przepis na ciasto znalazłam w książce Wyprawy po przyprawy. Kiedy tylko zobaczyłam je na zdjęciu, wiedziałam, że muszę je upiec. Wyglądało bardzo efektownie, nawet zaraz po wyjęciu z foremki. Jednak to syrop pomarańczowo-goździkowy, którym je oblałam, nadał mu charakteru. Ciasto jest nieco „ciężkawe” i wilgotne, z powodu dodatku mielonych migdałów i zmiksowanych pomarańczy. Nie zdziwcie się, że nie przypomina biszkoptu. Warto je piec na niższej półce w piekarniku aby dobrze się wypiekło od spodu. Jego smak jest niesamowity, wiadomo, że połączenie goździków i pomarańczy to dobry pomysł.

Ciasto kukurydziano-migdałowe z pomarańczami i goździkami

Składniki: (na okrągłą foremkę o śr. 20 cm lub inną o podobnej objętości)
Ciasto:
  • 2 pomarańcze pokrojone na kawałki
  • 2-3 pomarańcze obrane ze skórki i pokrojone w cienkie plastry
  • 120 g miękkiego masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g mąki pszennej
  • 140 g mąki kukurydzianej
  • 120 g mielonych migdałów
Syrop:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyzeczki milonych goździków
Dodatkowo:
  • tłuszcz do formy
Dwie pomarańcze pokrojone na kawałki włożyłam do rondla, zalałam wodą, tak aby je przykryła, i postawiłam na palnik. Doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i gotowałam przez ok. 20 minut. Następnie odlałam wodę i zblendowałam na gładko. Zostawiłam do przestudzenia.
Foremkę natłuściłam. Dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Poukładałam na nim plasterki pomarańczy. Odstawiłam.
W misce wymieszałam mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, mielone goździki i mielone migdały.
Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 st. C
Miękkie masło ucierałam razem z cukrem, aż masa stała się jasna i puszysta. Nadal ucierając, dodałam kolejno jajka oraz zmiksowane pomarańcze. Wsypałam suche składniki, dokładnie połączyłam. Gotowe ciasto wlałam do formy, uważając aby nie poprzesuwać plastrów owoców. Wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika. Piekłam około 1 godziny, do czasu aż włożony w ciasto patyczek wyszedł suchy. Wyjęłam z piekarnika, zostawiłam w formie 10 minut, a następnie wyjęłam ciasto odracając je „do góry nogami” na kratkę i pozwoliłam mu całkowicie ostygnąć.
Sok z pomarańczy wlałm do rondla, dodałam cukier. Postawiłam na palnik i gotowałam tak długo, aż cukier się rozpuścił a syrop zgęstniał i nabrał brązowo-złocistej barwy (nie mieszałam aby cukier się nie skrystalizował). Zdjęłam z ognia, przestudziłam. Do chłodnego syropu wsypałam goździki, wymieszałam.
Ciasto oblałam syropem i podałam z odrobiną gęstego jogurtu.

Smacznego życzy Marzena :)

ciasto pomarańczowe

ciasto pomarańczowe

ciasto pomarańczowe

ciasto pomarańczowe

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Ciasto kukurydziano-migdałowe z pomarańczami i goździkami

  1. 1 lutego 2016 - 18:27

    Śliczne i apetyczne.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *