Ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

Zerknęłam dzisiaj na kilka straganów, które znajdują się w pobliżu mojej pracy. Ciągle jeszcze można na nich znaleźć porzeczki. Zarówno czerwone jak i czarne (białych nigdy nie było). Pamiętam, że rok temu bardzo szybko się skończyły i nie zdążyłam zrobić z nich nalewki. Tym razem się udało :) O nalewce będzie innym razem, a dzisiaj mam dla Was mocno kakaowe ciasto z dodatkiem czarnych porzeczek. Jest bardzo sycące, nie za słodkie, a za to bardzo, bardzo czekoladowe… 

Ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

Składniki:
  • 100 g masła miękkiego
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki ektraktu waniliowego
  • pół szklanki mleka
  • 300 g czarnych porzeczek
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60  g masła
Piekarnik rozgrzałam do temp. 185 st C.
Miękkie masło utarłam z cukrem aż powstała jasna puszysta masa. Następnie dodawałam kolejno jajka, cały czas miksując. Pod koniec dodałam ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiałam do miski z masą maślaną i wymieszałam szpatułką do połączenia. Wlałam mleko i wsypałam owoce. Ciasto wymieszałam i przełożyłam do wysmarowanej tłuszczem keksówki.
Umieściłam w rozgrzanym piekarniku, piekłam przez godzinę (do suchego patyczka). Ostudziłam na kratce.
Przygotowałam polewę. Do rondelka wlałam wodę, zagotowałam po czym zmniejszyłam gaz. Na rondelku położyłam metalową miseczkę tak aby nie dotykała powierzchni wody. Włożyłam do niej czekoladę oraz masło. Kiedy się stopiły dokładnie wymieszałam. Powstałą polewą udekorowałam ciasto.
Bardzo dobrze smakuje z bitą śmietaną :)

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

  1. 16 lipca 2015 - 21:58

    I z porzeczką – pycha!
    W dodatku tak pięknie wygląda :)

  2. 21 lipca 2015 - 09:00

    Ta ostatnia porcja zdecydowanie mnie uwiodła:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *