Cytrynowe ciasteczka z marmoladą cytrynową

ciastka cytrynowe

Kolejne ciasteczka z marmoladą, tym razem cytrynową. Ciasto jest niemal identyczne jak przy pomarańczowych. Są nieco kwaśnawe, więc nie każdemu będą smakowały. Jednak osoby lubiące cytrynowe klimaty będą zachwycone. U mnie w domu było pół na pół. Druga połowa zajadała się, widocznymi na zdjęciu, ciastkami z konfiturą malinową. Przepis zamieszczę w osobnym poście.

Ciastka cytrynowe z marmoladą cytrynową

Składniki: (na około 35 ciasteczek)
  • 140 g zimnego masła pokrojonego w plasterki
  • 250 g mąki pszennej (dałam typu 500)
  • 1 żółtko
  • 55 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki skórki startej z cytryny
  • łyżka likieru cytrynowego, np. Limoncello (lub ekstraktu)
  • ok. 200 ml marmolady cytrynowej
Wszystkie składniki (oprócz marmolady) umieściłam w misce. Przy użyciu siekaczki do ciasta kruchego przerobiłam wszystko na kruszonkę, którą następnie szybko zagniotłam. Z ciasta uformowałam kulę, zawinęłam w folię i schłodziłam w lodówce przez 1 godzinę.
W międzyczasie przygotowałam dwie blaszki wyłożone matą teflonową. Ciasto wyjęłam z lodówki.
Piekarnik ustawiłam na 175 st. C, góra-dół.
Z ciasta odrywałam kawałki i formowałam w kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie, przy użyciu trzonka drewnianej palki, w każdej robiłam wgłębienie.
Marmoladę cytrynową przełożyłam do rękawa cukierniczego. Napełniłam nią ciastka.
Blaszkę włożyłam do nagrzanego piekarnika, na górną półkę. Piekłam przez ok. 15 minut, aż ciastka zaczęły się rumienić. Studziłam je na kratce.

 

Smacznego życzy Marzena :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Cytrynowe ciasteczka z marmoladą cytrynową

  1. 15 marca 2015 - 12:23

    Ja lubię takie lekko kwaśne, więc z przyjemnością bym się poczęstowała :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *