Ciastka z ciecierzycy

ciastka z ciecierzycy

Ten przepis pochodzi z książki Marshy Mehran Woda różana i chleb na sodzie i zamieściłam go w cyklu Z powieści na talerz. Musiałam go nieco zmodyfikować, gdyż przy podanych proporcjach ciasto w ogóle nie chciało się kleić. Kiedy się w końcu udało, spotkało mnie miłe zaskoczenie. Ciastka smakowały absolutnie wszystkim.

Jeśli nie macie mąki z ciecierzycy, możecie ją zrobić sami. Ciecierzycę należy podprażyć na suchej patelni, aż lekko zciemnieje. Następnie wystudzić i zmielić w młynku do kawy.

Ciastka z ciecierzycy

Składniki: (ok. 35 ciastek)
  • 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • obrane pistacje
Masło zmieszałam z cukrem pudrem i kardamonem. Dodawałam mąkę i wyrabiałam ciasto (jeżeli nie będzie się chciało kleić należy dodać więcej masła lub oleju).
Ciasto rozwałkowałam i wykrawałam ciastka. Według przepisu powinnam użyć foremki w kształcie konieczynki, niestety jeszcze się takiej nie dorobiłam :) Dlatego wycięłam kwiatki.
Ciastka ułożyłam na blasze przykrytej folią teflonową. Zostawiłam je na 30 minut. Po tym czasie w środek każdego ciastka wcisnęłam jedną pistację.
Ciastka piekłam w 175 st. C przez 12 minut. Delikatnie zdjęłam z folii i wystudziłam na kratce (jeśli będą się rozpadać to znak, że trzeba je jeszcze na chwilę zostawić w piecu).

Smacznego życzy Marzena :)

Ciastka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

5 comments on “Ciastka z ciecierzycy

  1. 17 marca 2015 - 20:01

    urocze ciasteczka!

  2. 19 marca 2015 - 21:12

    Ślicznie wyglądają te gryczane kwiatuszki :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *