Ciastka półfrancuskie nadziewane powidłami śliwkowymi

ciastka kruche nadziewane powidłami

Miały być rogaliki z powidłami. Ale koncepcja się w międzyczasie zmieniła. W zamyśle ciastka miały przypominać amerykańskie ciasta z owocami – pie. Może nie wyszły idealnie, ale myślę, że trochę je przypominają. Z połowy ciasta zrobiłam też kopertki. No i udawałam, że upiekłam dwa rodzaje ciastek ;) Nikt się nie nabrał… :)

Ciastka półfrancuskie nadziewane powidłami śliwkowymi

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 230 g masła zimnego pokrojonego w plasterki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • rozkłócone jajko
Wszystkie składniki na ciasto posiekałam siekaczką, a następnie zagniotłam jednolite, elastyczne ciasto. Owinęłam je w folię i schłodziłam w lodówce przez 2 godziny.
Piekarnik rozgrzałam do 200 st. C.
Wersja 1.
Odcięłam kawałek ciasta i rozwałkowałam na grubość ok. 2 mm. Podsypywałam sporą ilością mąki. Powycinałam krążki o średnicy 7,5 cm. W połowie z nich wycięłam na środku otwory (ja użyłam foremki kwiatka, ale można wyciąć mały okrąg lub po prostu ponacinać).
Powidła nałożyłam do rękawa, obcięłam jego koniec tak, że jego średnica wynosiła ok. 1,5 cm.
Na krążki ciasta nakładałam ok. łyżeczki powideł. Brzegi ciasta smarowałam jajkiem. Przykrywałam je krążkiem z otworkiem, dociskałam. Na brzegach wyciskałam wzorki (np. widelcem, jakimś przyrządem z okrągłym zakończeniem, itp.)
Ciastka poukładałam na blasze wyłożoną folią teflonową. Posmarowałam je jajkiem i wstawiłam do piekarnika. Piekłam 18-20 minut na złoto. Studziłam na kratce.
Wersja 2.
Ciasto rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wykrawałam z niego kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek nakładałam powidła.
Składałam brzegi ciastka do środka, tworząc kopertę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią i posmarowałam jajkiem. Piekłam je ok. 18-20 minut na złoto. Studziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena :)

 

ciastka półfrancuskie z powidłami

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Ciastka półfrancuskie nadziewane powidłami śliwkowymi

  1. 28 kwietnia 2015 - 21:18

    Marzenko, jak zawsze, wszystko precyzyjne opisane, zrobione i utrwalone na fotkach :). Napędzasz mnie do pracy :). I sama jesteś pracuś :) ! Ale te ciasteczka muszą trochę ” odstać ” w kolejce na liście pt ” do zrobienia „, bo nie wyrabiam :)..

    • 28 kwietnia 2015 - 21:28

      Oj jak ja to dobrze znam :) W głowie mam tyle pomysłów, ale kiedy to wszystko zrealizować? Pozdrawiam cieplutko :)

  2. 29 kwietnia 2015 - 10:19

    Fajne ciasteczka do kawki albo herbatki! :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *