Ciastka orzechowe z czekoladą i żurawiną

Zawsze w okresie przedświątecznym czuję potrzebę pieczenia ciastek. Oczywiście pierniczki są na pierwszym miejscu. Dziś, na przykład, cały dzień piekłam ciasteczka. Nie wszystko poszło zgodnie z moimi oczekiwaniami, jednak rekompensuje mi to korzenny aromat, który wciąż unosi się w domu. Brakuje tylko padającego śniegu za oknem :) W przyszłym tygodniu mam zamiar uporać się w końcu z pierniczkami choinkowymi. Według moich obliczeń, muszę przygotować ze trzy porcje.

Tymczasem, mam dla Was ciastka z dodatkiem orzechów włoskich oraz czekolady i żurawiny. Myślałam, że wyjdą podobne do piegusków, jednak okazały się bardziej kruche, nieco mniej zwarte. Przepyszne, zniknęły w 15 minut po tym jak zrobiłam zdjęcia. Na szczęście zdążyłam ;)

Orzechowe ciastka z czekoladą i żurawiną

Składniki: (na ok. 22 duże ciastka)
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyzka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki czekoladowych groszków lub pokrojonej czekolady
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
Piekarnik ustawiłam na 185 st C. Do miski przesiałam obie mąki razem z proszkiem i sodą.
Miękkie masło umieściłam w misie miksera, dodałam cukier. Ucierałam do powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodałam żółtka oraz ekstrakt waniliowy. Nadal ucierając dodałam mąki z proszkiem i sodą. Na koniec wsypałam posiekane orzechy i jeszcze chwilę miksowałam.
Do misy wsypałam czekoladowe groszki oraz żurawinę, wymieszałam szpatułką.
Ciasto nakładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam w tym celu gałkownicy do lodów. Każdą kupkę ciasta lekko spłaszczyłam. Należy zachować odstępy gdyż ciastka sporo rozlewają się na boki, moje miały średnice ok. 10 cm.
Piekłam przez ok. 12 minut na górnej półce piekarnika. Po wyjęciu z pieca zostawiłam je na 10 minut, a następnie przeniosłam na kratkę do studzenia.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

3 comments on “Ciastka orzechowe z czekoladą i żurawiną

  1. 9 grudnia 2015 - 13:48

    Drogi Fartuszku! Vandrer w przyszłym tygodniu zrobi te cudne ciasteczka ale teraz myśli o zrobieniu jutro pierniczków choinkowych. Dlatego chce się upewnić że masz na myśli całą paczkę proszku do pieczenia, to ile to gram? W Norwegii proszek kupuje się w takich dużych pojemnikach więc sowa nie chce przesadzić:D

    • 9 grudnia 2015 - 18:48

      Masz rację, nie napisałam ile gram, zaraz to poprawię :) Paczka to 15 gram, trzy łyżeczki. Jeśli zamierzasz dodać domowej przyprawy, to ja zawsze daję 4 łyżki tej z mojego przepisu. Ciekawa jestem czy będą smakowały. Oczekuję oczywiście recenzji ;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *