Ciastka kruche z lukrem królewskim

ciastka kruche

Zwiedzałam dzisiaj nową część wrocławskiej Magnolii. Szczerze mówiąc nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia. No może poza tym, że powróciła Pizza Hut, gdzie zjadłam dzisiejszy obiad. Nie przepadam za chodzeniem po sklepach z ubraniami, wolę te z artykułami kuchennymi :)

Podążając za moimi towarzyszkami zakupów, zauważyłam dwie rzeczy. Po pierwsze: idąc na zakupy nie powinnam zakładać butów na obcasach (nogi bolą mnie tak, że nie wiem jakim cudem dotarłam na przystanek :)). Po drugie: zbliża się Wielkanoc, a właściwie w całym centrum handlowym tego nie widać. Może z wyjątkiem sklepów z artykułami dekoratorskimi i kuchennymi. W porównaniu z Bożym Narodzeniem to naprawdę mało. Wcale nie uważam, że to źle, bo osobiście irytuje mnie to, że ledwo skończą się promocje na znicze, już wszędzie widać „mikołaje” i choinki, niemniej jednak jest to dziwne.

Krążąc wokół tematu, przedstawiam dziś propozycję ciastek, które możecie sobie upiec na Wielkanoc. Są bardzo proste i bardzo słodkie. Ja przygotowałam ozdobione lukrem, ale równie dobrze można je udekorować czekoladą lub zostawić bez niczego. W przepisie jest spora ilość mąki kukurydzianej. Można ją zastąpić pszenną, jednak jej dodatek sprawia, że ciastka wprost rozpływają się w ustach…

Ciastka kruche z lukrem królewskim

Składniki: (ok. 35 ciastek)
  • 225 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 210 g mąki pszennej
Dodatkowo:
Suche składniki wymieszałam w misce. Masło pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do reszty składników. Przy użyciu siekaczki do ciasta kruchego, wymieszłam całość do postania kruszonki. Wysypałam mieszankę na stolnicę i szybko zagniotłam.
Przygotowałam dwa kawałki papieru do pieczenia, rozmiarów blachy na, której miałam piec ciastka. Ciasto położyłam na jednym kawałku papieru i przykryłam drugim. Lekko je rozpłaszczyłam, a następnie rozwałkowałam do grubości ok. 4mm. Umieściłam je na godzinę w lodówce.
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C (góra-dół).
Wyjęłam schłodzone ciasto, zdjęłam górny papier i powykrawałam ciastka. Poukładałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam przez ok. 12 minut, aż brzegi ciastek się zezłociły. Wystudziłam na kratce.
Resztę ciasta szybko zagniotłam i postępowałam jak za pierwszym razem (ważne żeby ciasto przed pieczeniem było dobrze schłodzone, bo inaczej ciastka się rozleją).
Wystudzone ciastka ozdobiłam lukrem królewskim.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Ciastka kruche z lukrem królewskim

  1. 27 marca 2015 - 09:56

    Piękne :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *