Ciastka kakaowe z daktylami, orzechami i czekoladą (bez cukru i masła)

ciastka kakaowe z daktylami

Ten wpis miała się pojawić wczoraj, ale zostałam zagoniona do SPRZĄTANIA SŁOIKÓW. Usiadłam z mamą i babcią, a raczej one usiadły bo dla mnie nie było krzesła, i zabrałyśmy do oglądania i decydowania: Te zostają, a te do oddania. Nie znoszę tego robić, głównie dlatego, że moim zdaniem zawsze za dużo jest tych „zostają”. A potem puste, zajmują półki. Skończyło się na tym, że wybrałam swoje słoiki, schowałam i uciekłam. Nie umiem sprzątać z innymi, wolę sama. Każdy ma swój własny system i dlatego, zawsze kończy się kłótnią.

Pora zająć się czym przyjemniejszym. Pamiętacie babeczki brownie słodzone daktylami? Jeśli tak to ciastka kakaowe z daktylami, orzechami i czekoladą, z pewnością Was zainteresują. Od razu uprzedzam, że nie są to typowe ciastka kruche, choć z wyglądu przypominają pieguski. W ich składzie nie ma masła, zastąpiłam je olejem. Warto użyć oleju, który ma jak najsłabszy smak (już wiem, że rzepakowy to nie koniecznie dobry pomysł, ale winogronowy się akurat skończył). Ciastka są pełne dodatków, które można jednak zastąpić innymi. Zamiast orzechów dodać migdałów, zamiast suszonych daktyli – np. żurawinę. Użyłam czekolady gorzkiej, ale jeśli wolicie, dodajcie mlecznej lub deserowej. Pełna dowolność. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przepisy gdzie można pokombinować z dodatkami i za każdym razem uzyskać coś nowego ;)

Ciastka kakaowe z daktylami,  orzechami i czekoladą (bez cukru i masła)

Składniki: (na ok. 30 ciastek)
  • 15 daktyli świeżych (lub suszonych zalanych gorącą wodą do zmięknięcia) + 2 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g czekolady pokrojonej w drobną kostkę (lub czekoladowych groszków)
  • 15 daktyli suszonych pokrojonych na kawałki wielkości podobnej do czekolady
  • orzechy laskowe posiekane (raczej duże kawałki)
Do miski wsypałam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszałam, odstawiłam.
Piekarnik nastawiłam na 185 st. C.
Ze świeżych daktyli usunęłam pestki. Umieściłam je w naczyniu, wlałam wodę i zblendowałam na gładki mus.
Do dużej miski wbiłam oba jajka. Roztrzepałam je rózgą, dodałam mus z daktyli, olej i ekstrakt. Dokładnie wymieszała. Następnie przesiałam do mieszanki suche składniki. Wymieszałam do połączenia, a potem wsypałam dodatki. Zostawicie po 1 łyżce na później.
ciastka kakaowe z daktylami
Jak widzicie na zdjęciu, daktyle, orzechy i czekolada są pokrojone w dość duże kawałki.
Wymieszałam ciasto, starając się równomiernie rozprowadzić dodatki. Ma ono ciekawą konsystencję, nieco gumiastą.
Ciasto nabierałam łyżeczką, formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego, które rozpłaszczałam i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorowałam odłożonymi dodatkami wierzchy ciastek.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 13-15 minut. Studziłam na kratce. Moim zdaniem, najlepsze były drugiego dnia ;)

Smacznego życzy Marzena :)

ciastka kakaowe z daktylami

ciastka kakaowe z daktylami

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *