Wałek przyjechał w poniedziałek, ale ciągle nie mogłam znaleźć czasu na jego wypróbowanie. Dzisiaj się w końcu udało. Planowałam zrobić niedużą ilość ciasta na dosłownie kilkanaście sztuk. Jednak w roztargnieniu wsypałam podwójną porcję mąki i mielonych migdałów. Ciastek wyszło ponad 80, ale o dziwo już połowy nie ma. Czyli chyba smaczne są? :) Wykonywanie naCzytaj dalej

0
Udostępnij

Nareszcie robi się naprawdę ciepło :) Uwielbiam wiosnę, krokusy na trawnikach, rozwijające się pąki na drzewach, słońce grzejące przez szyby autobusu… Mam nadzieję, że pogoda się utrzyma, choć mój złośliwy kolega żartuje, że pewnie w maju sypnie śniegiem. Nie ma mowy! Pomysł na obtoczenie ciasta w cukrowych groszkach podpatrzyłam na jakimś filmiku, aż dziwne, żeCzytaj dalej

0
Udostępnij

Zwiedzałam dzisiaj nową część wrocławskiej Magnolii. Szczerze mówiąc nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia. No może poza tym, że powróciła Pizza Hut, gdzie zjadłam dzisiejszy obiad. Nie przepadam za chodzeniem po sklepach z ubraniami, wolę te z artykułami kuchennymi :) Podążając za moimi towarzyszkami zakupów, zauważyłam dwie rzeczy. Po pierwsze: idąc na zakupy nie powinnamCzytaj dalej

0
Udostępnij

Kolejne ciasteczka z marmoladą, tym razem cytrynową. Ciasto jest niemal identyczne jak przy pomarańczowych. Są nieco kwaśnawe, więc nie każdemu będą smakowały. Jednak osoby lubiące cytrynowe klimaty będą zachwycone. U mnie w domu było pół na pół. Druga połowa zajadała się, widocznymi na zdjęciu, ciastkami z konfiturą malinową. Przepis zamieszczę w osobnym poście.   SmacznegoCzytaj dalej

0
Udostępnij

Nie wiem czy to ostatni wpis z cyklu pomarańczowego. Faktem jednak jest, że pomarańcze się skończyły. Myślę, że za rok powtórzę to szaleństwo :) Dzisiaj przygotowałam przepis na ciasteczka z marmoladą. Tą marmoladę przygotowałam, specjalnie z myślą o tych ciastkach, już ponad miesiąc temu. Na reszcie znalazłam okazję żeby je upiec. Ciasto jest bardzo delikatne,Czytaj dalej

0
Udostępnij

Po wczorajszych pączkach zostały mi białka. Szkoda było je wyrzucić, a zamrożonych już mam sporo, pomyślałam więc o bezach. Niedawno obejrzałam filmik Jemmy z Cupcake Jemma, gdzie przygotowała ona tęczowe bezy. Dzięki jej przepisowi, po raz pierwszy udało mi się upiec piękne, całkowicie białe (poza barwnikiem ;)), przepyszne bezy w wydaniu walentynkowym. A przepis jestCzytaj dalej

0
Udostępnij
,

Te batoniki robię dosyć często. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Dużą ich zaletą jest to, że za każdym razem mogą zawierać inne składniki. Ja najcześciej wrzucam to co akurat mam w domu. Można dodać dowolnych płatków błyskawicznych, posiekanych suszonych moreli, suszonych wiśni, dowolnych orzechów, a nawet sezamu czy wiórków kokosowych. Jedyne czego nieCzytaj dalej

0
Udostępnij

No i po Świętach. Ciekawe czy u Was w domach również zalegają jeszcze resztki świątecznego jedzenia i ciast? Myślę, że tak. Normalnie po tych przygotowaniach przydałoby się odpocząć. Ponieważ jednak udało mi się zdobyć półtora tygodnia wolnego, zamierzam wypróbować kilka nowych przepisów. Może coś się przyda na Sylwestra albo Nowy Rok? Dzisiaj podzielę się przepisemCzytaj dalej

0
Udostępnij