Zawsze w okresie przedświątecznym czuję potrzebę pieczenia ciastek. Oczywiście pierniczki są na pierwszym miejscu. Dziś, na przykład, cały dzień piekłam ciasteczka. Nie wszystko poszło zgodnie z moimi oczekiwaniami, jednak rekompensuje mi to korzenny aromat, który wciąż unosi się w domu. Brakuje tylko padającego śniegu za oknem :) W przyszłym tygodniu mam zamiar uporać się wCzytaj dalej

0
Udostępnij

Wczoraj padał pierwszy śnieg. Zrobiło się naprawdę zimno. Wprawiło mnie to w przedświąteczny nastrój :) Mam w głowie pełno pomysłów na świateczne łakocie, ale chyba trochę mnie to przytłoczyło, bo od kilku dni nie mogę się do niczego konstuktywnego zabrać. Chyba muszę sobie zrobić jakąś rozpiskę, jakiś plan, bo nie mogę ogarnąć. Poza tym coroczneCzytaj dalej

0
Udostępnij

  Te ciastka powstały „przy okazji”. Rozmroziłam puree, po to, aby przygotować drożdżowe bułeczki i trochę go zostało. Do ciasta dodałam nieco mąki kukurydzianej, gdyż chciałam aby ciasto było delikatniejsze. Wyszły zupełnie inne niż się spodziewałam, raczej mięciutkie, a nie kruche. Absolutnie przepyszne, proste i szybkie. Kilka z nich schowałam na później, po dwóch dniachCzytaj dalej

0
Udostępnij

Uwielbiam tę bajkę. W sumie nie jest nawet straszna, to raczej komedia. Obecnie w kinach jest druga część, ale jeszcze nie miałam okazji jej zobaczyć. Hrabia Drakula nie jest tutaj potworem, wysysającym nocą krew dziewic. Jest troskliwym ojcem 118-letniej Mavis. Aby uchronić swoją córkę przed ludźmi, którzy doprowadzili do śmierci jej matki, wybudował hotel iCzytaj dalej

0
Udostępnij

Dynia jest fantastycznym dodatkiem do ciasta. Nie zdominuje jego smaku, za to nada pięknego koloru. Jestem zachwyconą intensywną barwą odmiany hokkaido. Na razie nie kupowałam innych. Niedawno sprawiłam sobie prezent w postaci czerwonej foremki do magdalenek. Trzeba było ją wypróbować, a że dynia ostatnio u mnie na tapecie, powstały dyniowe ciasteczka muszelki. Wyszły bardzo delikatneCzytaj dalej

0
Udostępnij

Siedzę już 20 minut i zastanawiam się co napisać. Mam absolutny brak weny, a bardzo chcę się z Wami podzielić przepisem na te ciastka. Są pyszne, kruche i mocno czekoladowe. Zniknęły błyskawicznie, choć ja nie miałam w tym swojego udziału. Zjadłam chyba dwa :) Właściwie to piekłam je dla siostry, znowu. Te akurat sama zamówiłaCzytaj dalej

0
Udostępnij

  Wzięło mnie na ciastka! Tak dawno ich nie piekłam. Podobne wypatrzyłam jakiś czas temu na sklepowej półce. Już miałam je kupić, dla mojej siostry, która uwielbia wszystko z M&Msami, ale nagle mnie olśniło: Upiecz sama! No pewnie, jaki problem, a że akurat miałam w domu opakowanie czeskich lentilek (zabijcie mnie, ale nie mam pojęciaCzytaj dalej

0
Udostępnij

Dzisiaj Światowy Dzień Pieczenia. Może uczcicie go takimi pysznymi i prostymi ciastkami? Bardzo polubiłam wypieki przygotowane z mąki orkiszowej. Tym razem przedstawiam moją wersję chocolate chip cookies, czyli ciastek z czekoladowymi groszkami. Są bardzo smaczne, dzięki dodatkowi cukru muscovado lekko ciągnące, a ich słodycz przełamuje deserowa czekolada. Smacznego życzy Marzena :)

0
Udostępnij

Miały być rogaliki z powidłami. Ale koncepcja się w międzyczasie zmieniła. W zamyśle ciastka miały przypominać amerykańskie ciasta z owocami – pie. Może nie wyszły idealnie, ale myślę, że trochę je przypominają. Z połowy ciasta zrobiłam też kopertki. No i udawałam, że upiekłam dwa rodzaje ciastek ;) Nikt się nie nabrał… :) Smacznego życzy Marzena :)Czytaj dalej

0
Udostępnij