Ciasteczka „guziczki z wisienką”

Te ciasteczka piecze moja siostra. Tak się składa, że nie podziela ona mojej pasji wypiekowej. Jej zainteresowania są całkiem odmienne. Jeśli jesteście ciekawi – KLIK :) Przepis pochodzi z jakiegoś starego czasopisma. Zmodyfikowałyśmy go nieco, gdyż w oryginale zawierał margarynę oraz cukier waniliowy (a raczej wanilinowy), a my tych składników od dawna do wypieków nie dodajemy. Użycie mąki ziemniaczane sprawia, że są piaskowe, choć zwarte. Rozpływają się w ustach. Absolutnie przepyszne, szczególnie uwielbiają je dzieci. Kiedyś upiekłam je z okazji odwiedzin trójki moich małych kuzynów. Ciastka zniknęły błyskawicznie :) Nie mam pojęcia jak długo można je przechowywać, nigdy nie utrzymały sie dłużej niż kilka godzin…

Ciasteczka „GUZICZKI Z WISIENKĄ”

Składniki: (ok. 60 sztuk)
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawidziwą wanilią
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • wisienki kandyzowane
W misie miksera umieściłam masło, cukier puder, cukier z wanilią, mąkę ziemniaczaną, 3 łyżki mąki pszennej oraz startą skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksowałam. Następnie dodałam resztę mąki i zagniotłam. Powstało ciasto o konsystencji gęstej pasty. Zawinęłam je w folię. Schłodziłam w lodówce przez pół godziny. W międzyczasie wiśnie kandyzowane przekroiłam na połowy.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 190 st. C.
Po wyjęciu z lodówki, ciasto szybko zagniotłam. Formowałam z niego kulki wielkości orzecha laskowego. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można dosyć ciasno bo ciastka prawie nie rosną). Połowę ciastek spłaszczyłam używając w tym celu widelca, zanurzanego w mące. W drugą połowę powciskałam wisienki kandyzowane.
Piekłam 15-18 minut, do czasu aż ciastka zaczęły się lekko złocić. Studziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena i jej siostra :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *