ciastka z jeżynami

Dzisiaj 1 września. Niby szkołę skończyłam dawno temu, ale jakoś ta data na mnie działa. Kończą się wakacje i zaczyna czas wytężonej pracy. Przez ostatnie dwa miesiące wcale nie leniuchowałam. Oczywiście byłam na urlopie, trochę odpoczęłam, ale też trochę obmyślałam nowości jakie bym chciała wprowadzić na blogu. Nie wiem czy uda mi się to jużCzytaj dalej

0
Udostępnij
ciasto kokosowe z malinami

Nie lubię korzystać z cudzych przepisów. Zazwyczaj coś mi wtedy nie wychodzi, zwłaszcza jeśli jest na zagranicznym blogu, gdzie często używa się innych jednostek. Niby wszystko da się przeliczyć, ale czasem niezbyt dokładnie. Najczęściej pomysłów szukam wyłącznie po zdjęciach, a przepis tworzę sama. Tak było w przypadku tego ciasta. Zobaczyłam na FB zdjęcie i przygotowałamCzytaj dalej

4
Udostępnij
ciasto z porzeczkami

To, że uwielbiam porzeczki już dobrze wiecie. Najbardziej galaretkę, którą przygotowuję co roku, zarówno z czerwonej jak i  z czarnej. Kilka miesięcy temu rodzice sprawili mi niespodziankę i kupili krzaczki porzeczek oraz agrestów. Po jednym z każdego koloru. Gałązka, którą widać na zdjęciu powyżej pochodzi właśnie z nowego drzewka. Mam nadzieję, że w przyszłym sezonieCzytaj dalej

0
Udostępnij
ciasto z brzoskwiniami

Powrót po dwutygodniowym urlopie do pracy to nic przyjemnego. Każdy to wie. Nie wyspałam się, bo co chwilę sprawdzałam godzinę, żeby przypadkiem nie zaspać. Cud, że nie zapomniałam nastawić budzika! Łatwo nie było, ale pierwszy dzień za mną. W sumie to przydałby się jeszcze jeden tydzień, bo w pierwszym wyjechałam, w drugim sprzątałam, a terazCzytaj dalej

0
Udostępnij
blondie

Tego typu ciasta u mnie w domu zazwyczaj nie spotykają się ze zbytnim entuzjazmem. Ja z kolei bardzo je lubię, ale przecież nie mogę zjeść całej blaszki ;) Moja rodzinka woli ciasta z owocami (tak wiem, że tu są wiśnie), drożdżowe lub babki. Słowa takie jak blondie, brownie są zbyt egzotyczne. Jednak od czasu do czasuCzytaj dalej

0
Udostępnij
ciasto z truskawkami

To ciasto z truskawkami to idealny pomysł na letni deser z migdałową nutą. Robi się je szybko i łatwo. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby nie wyjść. Truskawki powoli tanieją, a niedługo pojawią się inne owoce. Z powodzeniem można do niego wykorzystać też maliny, czereśnie czy porzeczki. Było naprawdę pyszne, zniknęło błyskawicznie. Zaraz po tym, jak zrobiłamCzytaj dalej

0
Udostępnij
Puszysta babka z czerwonymi porzeczkami

Zajrzałam do zamrażalnika w poszukiwaniu lodów, a znalazłam worek czerwonych porzeczek, wyjątkowo dorodnych, bo wisiały na krzaku bardzo długo. Super dojrzałe, idealne do wypieków. Do pojawienia się świeżych mamy jeszcze trochę czasu, dlatego warto wykorzystać rezerwy. Na blogu możecie znaleźć przepis na muffiny z porzeczkami, jednak tym razem mam dla Was nieco większą formę –Czytaj dalej

0
Udostępnij
Tarta rabarbarowa

Rabarbar to jedna z tych rzeczy, których nie lubiłam jeść jako dziecko i odkryłam dopiero niedawno. Teraz tylko czekam aż urośnie, żeby coś dobrego z niego przygotować :) Kiedy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta na blogu Baking a moment, wiedziałam, że muszę je zrobić. Okazało się to bardzo pracochłonne i zajęło sporo czasu, ale efekt przerósłCzytaj dalej

0
Udostępnij
,

Ach, piękny ten poniedziałek. Słońce świeci i aż się chce stawać. Mam ogromną nadzieję, że pogoda się utrzyma do końca tygodnia, gdyż w weekend będę odwiedzać stolicę. Taki babski wypad, czyli to co lubię najbardziej. Trzymajcie kciuki, żebyśmy się nie pokłóciły ;) Tymczasem mam dla Was biszkopt z gruszką. Upiekłam go ponownie, tym razem zCzytaj dalej

0
Udostępnij

Przepis na ciasto znalazłam w książce Wyprawy po przyprawy. Kiedy tylko zobaczyłam je na zdjęciu, wiedziałam, że muszę je upiec. Wyglądało bardzo efektownie, nawet zaraz po wyjęciu z foremki. Jednak to syrop pomarańczowo-goździkowy, którym je oblałam, nadał mu charakteru. Ciasto jest nieco „ciężkawe” i wilgotne, z powodu dodatku mielonych migdałów i zmiksowanych pomarańczy. Nie zdziwcie się,Czytaj dalej

0
Udostępnij