Chipsy jabłkowe czyli suszone jabłka

suszone jabłka

Są pyszne i zdrowe. To dobra alternatywa dla tłustych chipsów ziemniaczanych. Najbardziej zajada się nimi moja mama, musiałam przygotować dla niej kolejną porcję ;) Następnym razem chyba spróbuję zrobić wersję z cynamonem. Warto przygotować większą porcję, co bardzo szybko znikają.

Chipsy jabłkowe

Składniki: (na dwie blachy)
  • 2-3 jabłka niezbyt soczyste odmiany oraz takie, które nie ciemnieją
  • ewentualnie przyprawy do posypania, np. cynamon
Piekarnik ustawiłam na 100 st. C.
Jabłka dokładnie umyłam i osuszyłam. Odkroiłam spodnią część. Dokroiłam jabłka na mandolinie, na plasterki grubości ok. 2 mm.
Dwie blachy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na nich plasterki jabłek. Wstawiłam do piekarnika, drzwiczki zostawiłam uchylone (włożyłam drewnianą łyżkę).
Plasterki suszyłam przez 2 godziny i 10 minut, co jakiś czas odwracałam je na drugą stronę. Długość suszenia zależy od rodzaju jabłek, a także od tego jak bardzo wysuszone lubimy. Ja chciałam, aby pyły całkiem jak chipsy.
Po wystudzeniu włożyłam do słoika i szczelnie zamknęłam, w przeciwnym razie plasterki wchłonęłyby wilgoć i zmiękły.
W podobny sposób wysuszyłam też gruszki, z tym, że potrzebowały nieco więcej czasu w piekarniku.
Chipsy jabłkowe przechowywać należy w zamkniętym szczelnie pojemniku.

Smacznego życzy Marzena :)

suszone jabłka

suszone jabłka

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *