Blok czekoladowy inaczej (dwie wersje)

blok czekoladowy

Wiem, że obiecywałam Wam ten przepis już dawno. Bardzo Was przepraszam. Czasami życie nas potrafi zaskoczyć, w moim przypadku bardzo pozytywnie :) Dużo się dzieje w moim życiu prywatnym, dużo dobrego. Niestety skutkiem pewnych zmian przez jakiś czas odcięta byłam od internetu. Dlatego też nie mogłam opublikować tych dwóch przepysznych przepisów. Mam nadzieję, że mi wybaczycie :)

Podobne przepisy, do tych którymi się dzisiaj z Wami dzielę, już się na blogu pojawiały.Tym razem jednak przygotowałam je w nieco innej formie, nawiązującej do bloku czekoladowego. U mnie w domu się ich nie robiło, ale raz zdarzyło mi się skosztować u znajomej. Jakież to było słodkie :) I jakie pyszne. Teraz pewnie nie byłabym w stanie go zjeść. Moje są zdecydowanie mniej słodkie, a mimo to bardzo pyszne. 

Blok czekoladowy z pszenicą durum, suszonymi truskawkami i migdałami

Składniki:

125 g gorzkiej czekolady 70 %

3 łyżki masła orzechowego gładkiego

3 łyżki miodu

1/2 szklanki migdałów ze skórką lub bez (jak lubicie)

1 i 1/2 szklanki dmuchanej pszenicy durum (u mnie w miodzie)

1/2 szklanki suszonych (liofilizoanych) truskawek

1/2 szklanki łuskanego słonecznika

2 łyżki nasion chia

PRZYGOTOWANIE

Przygotowałam podłużną foremkę na keks i wyłożyłam ją folią aluminiową.

Czekoladę, miód oraz masło orzechowe umieściłam w metalowej misce. W rondelku zagotowałam wodę, postawiłam na nim miskę, tak aby nie dotykała dnem wody. Zmniejszyłam moc palnika do minimum i mieszając rozpuściłam składniki.

Do dużej miski wsypałam pszenicę durum, migdały, słonecznik, nasiona chia i truskawki. Wlałam płynne składniki i wymieszałam dokładnie. Przełożyłam do foremki i wyrównałam. Posypałam wierzch posiekanymi migdałami i pozostałymi składnikami.

Wstawiłam do lodówki na noc.

Podałam pokrojone w grube plastry.

blok czekoladowy

blok czekoladowy

blok czekoladowy

Blok czekoladowy z dmuchnymi jagłami, żurawiną i pistacjami

Składniki:

125 g gorzkiej czekolady 70 %

3 łyżki masła orzechowego gładkiego

3 łyżki miodu

1/2 szklanki migdałów ze skórką lub bez (jak lubicie)

1 i 1/2 szklanki dmuchanej pszenicy durum (u mnie w miodzie)

1/2 szklanki suszonych (liofilizoanych) truskawek

1/2 szklanki łuskanego słonecznika

2 łyżki nasion chia

PRZYGOTOWANIE

Przygotowałam podłużną foremkę na keks i wyłożyłam ją folią aluminiową.

Czekoladę, miód oraz masło orzechowe umieściłam w metalowej misce. W rondelku zagotowałam wodę, postawiłam na nim miskę, tak aby nie dotykała dnem wody. Zmniejszyłam moc palnika do minimum i mieszając rozpuściłam składniki.

Do dużej miski wsypałam jagły, pistacje, słonecznik, nasiona chia i żurawinę. Wlałam płynne składniki i wymieszałam dokładnie. Przełożyłam do foremki i wyrównałam. Posypałam wierzch posiekanymi pistacjami i pozostałymi składnikami.

Wstawiłam do lodówki na noc.

Podałam pokrojone w grube plastry.

blok czekladowy

blok czekladowy

blok czekladowy

Smacznego życzy Marzena :)

Udostępnij

4 comments on “Blok czekoladowy inaczej (dwie wersje)

  1. 3 maja 2017 - 15:54

    uwielbiam bloki! co prawda zawsze jadłam te klasyczne, ale warto spróbować czegoś nowego, zwłaszcza, że wygląda cudownie

  2. 22 maja 2017 - 12:55

    Dobry wpis. Dodaję stronę do ulubionych.

  3. 21 lipca 2017 - 16:15

    wyglądają przepięknie :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *