Błękitne bezy lekkie jak chmurka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udało się Wam zobaczyć Zaćmienie Słońca? Mi tak, w pracy, z kolegami :) Niesamowite. Szkoda, że nie uda nam się zobaczyć całkowitego, które będzie za 100 lat :) Dal uczczenia tego faktu, przygotowałam błękitne, niebiańskie bezy ;) W dodatku są lekkie jak chmurka i rozpływają się w ustach.

Błękitne bezy lekkie jak chmurka

Składniki:
  • 2 białka (80 g)
  • 160 g dronego cukru
  • pół łyżeczki pasty waniliowej
  • barwnik niebieski
  • biało-niebieska posypka
Piekarnik ustawiłam na 100 st. C (góra-dół).
Białka ubiłam na sztywno. Dodawałam cukier łyżeczka po łyżece, cały czas ubijając. Na koniec wlałam pastę waniliową i dodałam niebieskiego barwnika. Szybko zmiksowałam.
Masę przełożyłam do rękawa cukierniczego z gwieździstą końcówką (francuską). Wyciskałam bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Część posypałam kolorowymi groszkami.
Blachę wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 35 minut przy zamkniętych drzwiczkach, a następnie 25 minut przy uchylonych. Po tym czasie sprawdziłam czy bezy odchodzą od papieru (jeśli nie, to trzeba je jeszcze trochę potrzymać w piekarniku). Wystudziłam na kratce.
Można je przechowywać do tygodnia w szczelnym pojemniku.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

12 comments on “Błękitne bezy lekkie jak chmurka

  1. 20 marca 2015 - 19:16

    U mnie leje od dwóch dni ,zero widoczności ,ale bezy ,beziki …cudne.

  2. 20 marca 2015 - 20:22

    kolor wyszedł zachwycający :) Aż szkoda jeść :)

  3. 21 marca 2015 - 10:08

    Bezy moja miłość :).. A te błękitne są bajeczne :) ! Znów Cię pochwalę :). Masz talent :)

  4. 21 marca 2015 - 13:47

    Wyglądają jak najpiękniejsze chmurki na niebie :)) Cudowne!

  5. 21 marca 2015 - 22:26

    U mnie, niestety, było zachmurzone…
    Bezy wyglądają cudownie :) Pięknie im w tym błękicie :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *