Bitki z makiem

bitki serduszka

Te bitki upiekłam juz dosyć dawno, ale jakoś nie było kiedy je wrzucić. Teraz mam dziurę, bo jakoś nie miałam w tym tygodniu natchnienia. Pomysły są, ale kiepsko z realizacją. Może w weekend nadrobię zaległości? Chociaż nie jestem pewna, bo jutro idę na maraton filmowy, więc sobota będzie pewnie wyjęta z życia ;)

Bitki z makiem

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru drobnego
  • mak
  • marmolada lub gęsty dżem
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. C.
Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam je na sztywną pianę. Dodawałam cukier, łyżeczka po łyżeczce, nadal ubijając. Kiedy się już rozpuścił, a piana była lśniąca, dodałam kolejno żółtka. Zmiksowałam na mniejszych obrotach.
Do jajek przesiałam mąkę, w dwóch partiach. Delikatnie wymiaszałam szpatułką. Przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką okrągłą o średnicy 1 cm.
Ciasto nakładałam na blachę wyłożoną papierem i na matę sylikonową do makaroników w kształcie serduszek.
Wstawiłam blachę do piekarnika…WRÓĆ! Zapomniałam posypać makiem! Wyjęłam blachę i posypałam makiem. Uff, jeszcze się przyczepiły. Piekłam przez 10 minut, aż zrobiły się złociste. Studziłam na macie przełożonej na kratkę.
Wystudzone ciastka przełożyłam marmoladą i składałam po dwa.

Smacznego życzy Marzena :)

bitki z makiem

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Bitki z makiem

  1. 18 kwietnia 2015 - 09:35

    Wyglada znakomicie , a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *