Biszkopt z rabarbarem

biszkopt z rabarbarem

Chciałam upiec to ciasto według przepisu z Moje Wypieki, na ciasto z truskawkami. Niestety trochę żółtka wpadło mi do białek, zdarza się. Cóż wiadomo, że piany już z tego ubić się by nie dało, więc spróbowałm ubić całe jajka. Kiedy byłam dzieckiem moja mama piekła biszkopt, w którym ubijało się jajka z cukrem, a potem dodawało mąkę. W przypadku tego ciasta również się to sprawdziło. Czasem z małego potknięcia wychodzi coś dobrego…

Biszkopt z rabarbarem

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 5 długich łodyg rabarbaru (ok. 400-450 g) – miałam mniej, co widac na zdjęciu
Piekarnik rozgrzałam do temp. 175 st. C. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno).
Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam o ok 1 cm-wą kostkę.
W misce wymieszłam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jajka wbiłam do misy miksera, dodałam cukier i ucierałam aż stały się jasne i zmieniły w gęstą pianę (ok. 10 minut). Nadal ucierając wlewałam cienkim strumieniem olej. Na koniec dodałam ekstrakt.
Mąkę z proszkiem przesiewałam do masy jajecznej w trzech partiach. Za każdym razem dokładnie, choć delikatne wmieszłam ją używając łopatki sylikonowej.
Ciasto przełożyłam do tortownicy. Jego wierzch posypałam pokrojonym rabarbarem.
Wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 55 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek wyszedł suchy.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Biszkopt z rabarbarem

  1. 28 czerwca 2015 - 22:32

    Marzenko, ja też znam ten przepis. Ile to lat minęło, gdy go piekłam.. Najczęściej z jabłkami. Fajnie tak trafić na coś, co dobrze znamy, ale zatarło się w naszej pamięci :). Tym razem dzięki Tobie :).

    • 29 czerwca 2015 - 19:04

      Bardzo się cieszę, że Ci przypomniałam. Mam nadzieję, że zaowocuje to wspaniałymi wypiekami :)

  2. 29 czerwca 2015 - 19:26

    Marzenko, przeczytałam wywiad z Tobą na gotujmy.pl. Fajnie, bo dowiedziałam się jeszcze trochę o Tobie i, co ważne, zobaczyłam tam Twoje zdjecie :). Jakoś od razu inaczej się odbiera osobę prowadzącą bloga :). Staje się bardziej rzeczywista :)..

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *