Czekoladowe batoniki z quinoa, masłem orzechowym oraz mieszanką studencką

batoniki z quinoa

Podobne batoniki pojawiły się niedawno na Czerwonym Fartuszku i od razu się Wam spodobały. Tym razem proponuję nieco inne dodatki, choć baza pozostaje taka sama. Batoniki z quinoa to pyszna i zdrowa przekąska, która idealnie sprawdza się w czasie wakacyjnych wycieczek, jako szybki zastrzyk energii. Pamiętam, kiedy w szkole podstawowej jeździłam na wycieczki w góry, wychowawczyni zawsze kazała nam zabierać ze sobą batoniki. Wtedy były to głównie Snickersy i Marsy, dzisiaj jednak mam smaczniejszą alternatywę. Zrobiłam je w czasie tegorocznego wyjazdu. Wszyscy byli zadziwieni jak łatwo i szybko można je przygotować.

Czekoladowe batoniki z quinoa, masłem orzechowym oraz mieszanką studencką

Składniki: (na 12 batoników)
Do rondelka wlałam miód, dodałam masło orzechowe. Czekoladę posiekałam na mniejsze kawałki. Wsypałam do rondelka. Podgrzewałam na małym ogniu, mieszając, tak długo aż wszystkie masy się rozpuściły i połączyły. Zdjęłam z ognia. Dodałam quinoa oraz mieszankę studencką. Wymieszałam, a następnie przełożyłam na wyłożony folią aluminiową talerz. Rozprowadziłam na całej powierzchni talerza i wyrównałam.
Wstawiłam do lodówki na noc (wystarczą 3-4 godziny). Rano, przy pomocy ostrego noża, pokroiłam, tak jak tort, na 12 części. 

Smacznego życzy Marzena :)

batoniki z quinoa

batoniki z quinoa

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

One comment

  1. 11 lipca 2016 - 19:20

    Mega pyszniaste.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *