Babeczki z brzoskwiniami i kardamonem (odwrócone)

babeczki z brzoskwiniami

Tak, tak. Znów brzoskwinie. I to nie ostatni raz. Planowałam dziś dodać coś zupełnie innego, ale zostałam poproszona o ten właśnie przepis.

Babeczki prezentują się bardzo ładnie. Ciasto jest delikatne, a dodatek kardamonu dobrze komponuje się z owocami. Pierwszy raz zrobiłam takie kapkejki do góry nogami, ale chyba nie ostatni. Jak myślicie fajnie by wyglądały z malinami albo jeżynami? Niedługo dojrzeją na krzakach i mam nadzieję, że  będzie z czym poszaleć :) A tymczasem wypróbujcie tę wersję. Ciekawe czy Wam posmakują?

Babeczki z brzoskwiniami i kardamonem

Składniki: (na 12 babeczek)
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu lub mniej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 brzoskwinie*
Dodatkowo:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • maliny i borówki do dekoracji
  • liście mięty
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 185 st.C. Foremkę na muffinki nasmarowała masłem.
Brzoskwinie umyłam, osuszyłam i pokroiłam  plasterki. Ułożyłam je w zagłębieniach foremki.
babeczki z brzoskwiniami
W osobnej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia oraz kardamon. Odstawiłam.
W misie miksera umieściłam miękkie masło, dodałam cukier. Utarłam na jasną puszystą masę. Wciąż ucierając wbiłam jajka, jedno na raz, oraz dodałam ekstrakt waniliowy. Przesiałam suche składniki. Zmiksowałam do połączenia. Pod koniec wlałam mleko.
Gotowe ciasto miało konsystencję gęstego budyniu. Nałożyłam je bezpośrednio na brzoskwinie, wyrównałam.
babeczki z brzoskwiniami
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez 25 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca, wszystkie babeczki oddzieliłam od foremki (nożem lub szpatułką), przyłożyłam do niej kratkę do studzenia, a następnie szybkim ruchem odwróciłam do góry nogami. Zdjęłam foremkę, a babeczki zostawiłam do wystudzenia.
babeczki z brzoskwiniami
Śmietankę ubiłam z cukrem pudrem na sztywno. Używając worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, ozdobiłam wystudzone babeczki. Na bitej śmietanie ułożyłam owoce oraz listki mięty.
RADA: * Jeśli brzoskwinie są dość twarde, warto obrać je ze skórki.

Smacznego życzy Marzena :)

babeczki z brzoskwiniami

babeczki z brzoskwiniami

babeczki z brzoskwiniami

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *