Babeczki waniliowe z kremem maślanym pomarańczowym

babeczka z kremem

Dzisiaj organizuję imprezę z okazji urodzin, dlatego nie mam zbyt wiele czasu na rozpisywanie. Ale za to możecie się spodziewać nowych wpisów w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, że coś z tego co przygotowuję się nada :) A teraz wrzucam przepis na pyszne waniliowe cupcake’i z kremem maślanym z nutką pomarańczy.

Babeczki waniliowe z kremem maślanym pomarańczowym

Składniki: (na 12 babeczek)
Ciasto:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka M
  • 0,5 szklanki cukru drobnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
Krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 15 łyżeczek drobnego cukru
  • 150 g śmietany 12%
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Piekarnik nastawiłam na 185 st.C, góra-dół.
Najpierw przygotowałam ciasto. Miękkie masło zmiksowałam do puszystości. Dodałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Wmiksowałam kolejno jajka. Do miski z masą maślano-jajeczną przesiałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodałam ekstrakt i mleko. Wymieszałam szpatułką do połączenia.
Ciasto podzieliłam między 12 papilotek. Piekłam przez 25 minut. Wystudziłam na kratce.
Przygotowałam krem. W makutrze utarłam miękkie masło z cukrem, aż się całkowicie rozpuścił. To zabawne, robię ten krem od lat, a za każdym razem odmierzam te 15 łyżeczek, zamiast w końcu je zważyć :) Dodałam startą skórkę z pomarańczy.
Dodałam śmietanę, po jednej łyżce. Za każdym razem ucierałam do całkowitego połączenia. Krem nieco zgęstniał. Dodałam sok z pomarańczy i wymieszałam.
Krem nałożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką gwieździstą. Ozdobiłam babeczki. Użyłam także kwiatków i listków z jednego z poprzednich postów.

Smacznego życzy Marzena :)

babeczki

babeczki

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

5 comments on “Babeczki waniliowe z kremem maślanym pomarańczowym

  1. 27 lutego 2015 - 13:00

    O kurczę, makutrę używałam ostatni raz ze 25 lat temu:).
    Zawsze nie znosiłam ręcznego ucierania. Podobnie jak wyrabiania i tarcia.
    Teraz masę maślaną robię na cukrze pudrze mieszając masło końcówką flexi -super efekt,a krem budyniowy robię tak, że cały cukier rozpuszczam robiąc budyń i potem tą końcówką mieszam masło z super słodkim budyniem. Krem wychodzi fantastyczny.
    Wcześniej robiłam to zwykłym mikserem.
    Podziwiam korzystanie z makutry, osobiście bym już nie mogła.
    Babeczki tak cudne, że zapisuje do zrobienia.

    • 27 lutego 2015 - 13:06

      Mój robot nie posiada niestety odpowiedniej końcówki, dlatego też, póki co, stosuję takie zamierzchłe metody ;) Oczywiście krem można przygotować robotem. U mnie to trochę też kwestia przyzwyczajenia, bo zwykły mikser mam. Pozdrawiam :)

  2. 28 lutego 2015 - 13:11

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

  3. 28 lutego 2015 - 13:11

    Czyli ty tez jesteś ryba :)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *