Babeczki kakaowe z kremem pistacjowym

Zbliża się weekend. W niedzielę w Ogrodzie Botanicznym odbędzie się Święto Dyni. Mam zamiar się wybrać. Dwa lata temu, właśnie tam, pierwszy raz w życiu jadłam dynię. I to surową. Może wrócę do domu z jakąś ciekawą odmianą, której nie kupię z zwykłym warzywniaku? Oby tylko pogoda dopisała.

Sprzątając spiżarnię znalazłam worek pistacji. Zupełnie o nich zapomniałam :) Trzeba je zużyć ;) Na początek przygotowałam babeczki z kremem. Uprzedzam, jest dość słodki, a to ze względu na zawartość białej czekolady. Ma piękny, lekko zielonkawy kolor.

Babeczki kakaowe z kremem pistacjowym

Składniki: (na 12 babeczek)
Ciasto:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ektraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
Krem:
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki obranych pistacji (najlepiej niesolonych)
  • 200 g białej czekolady drobno posiekanej
Dodatkowo:
  • 3 łyżki posiekanych pistacji do posypania
Dzień wcześniej wieczorem przygotowałam krem. Do rondelka wlałam śmietankę, dodałam masło i pistacje. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jeszcze ok. 3 minuty, do rozpuszczenia masła. Zestawiłam z ognia. Używając blendera rozdrobniłam pistacje. Zrobiłam to szybko, aby śmietanka nie ostygła. Wrzuciłam do niej czekoladę i mieszałam do całkowitego rozpuszczenia. Mieszankę śmietankowo-pistacjowo-czekoladową zostawiłam do ostygnięcia. Wstawiłam ją do lodówki na całą noc.
Następnego dnia przygotowałam babeczki.
Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 st. C. Formę do muffinów wyłożyłam papilotkami.
Do misy miksera włożyłam masło, wsypałam cukier. Ucierałam do powstania puszystej masy. Nadal ucierając wbiłam kolejno jajka oraz wlałam ekstrakt. Wyłączyłam mikser.
Mąkę wymieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiałam do miski z masą maślano-jajeczną, wlałam mleko. Wymieszałam szpatułką, nie za długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto rozdzieliłam pomiędzy 12 papilotek, używając dwóch łyżek. Jest to wygodna metoda, gdyż ciasto jest dość gęste.
Formę wstawiłam do piekarnika, piekłam przez 25 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce.
Schłodzony krem wyjęłam z lodówki. Przelałam do misy miksera i ubijałam (jak bitą śmietanę) aż zgęstniał. Gotowy krem przełożyłam do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w ksztacie gwiazdy. Ozdobiłam babeczki. Wierzch posypałam posiekanymi pistacjami.

Smacznego życzy Marzena :)

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

2 comments on “Babeczki kakaowe z kremem pistacjowym

  1. 8 października 2015 - 21:59

    Pyszne ,ja z dynią zero doświadczenia.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *