Babeczki jeżynowe z groszkami czekoladowymi

Babeczki jeżynowe

Uprzedzam, że to są babeczki wyłącznie dla MEGA fanów jeżyn! Bo one są wszędzie. W cieście. W babeczce. W kremie. I na nim. Cztery razy JEŻYNY! W sumie to żartowałam. W końcu możecie je zastąpić, np. malinami i też będą pyszne. Jednak jeżyny mają w sobie coś wyjątkowego. Może to fakt, że nie kupicie ich na każdym starganie i trzeba się nieco wysilić aby je znaleźć? Ja mam to szczęście, że rosną na moim ogrodzie, już od wielu lat. Za to nigdy nie udało mi się ich spotkać w lesie, a podobno leśne są najsmaczniejsze. 

Babeczki jeżynowe przygotowałam z myślą o pewnym konkursie, nie powiodło mi się jednak. Powiem Wam, że ich smak i wygląd mi to wynagrodził. Mam nadzieję, że skusicie się i wypróbujecie przepis ;) 

Babeczki jeżynowe z groszkami czekoladowymi

Składniki: (na 12 babeczek)

Ciasto:

100 g miękkiego masła

1/2 szklanki (100 g) cukru drobnego

2 jajka L

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka ektraktu waniliowego

4 łyżki groszków czekoladowych lub pokrojonej drobno czekolady

Krem:

150 g miękkiego masła

7 łyżeczek drobnego cukru

5 łyżek kwaśnej śmietany w temp. pokojowej

Dodatkowo:

300 g jeżyn

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzałam do temperatury 185 st. C. Foremkę na muffinki wyłożyłam papierowymi papilotkami. W misce zmieszałam mąkę i proszek do pieczenia.

Jeżyny umyła, osuszyłam. Odłożyłam 24 owoce. Resztę przetarłam przez sitko.

Przygotowałam ciasto. Masło utarłam z cukrem, do powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodałam jajka, po jednym, oraz ekstrakt waniliowy i wciąż ucierałam. Odłożyłam 3 łyżki musu z jeżyn, resztę dodałam do masy maślanej i zmiksowałam. Do masy przesiałam mąkę z proszkiem. Wymieszałam szpatułką do połączenia. Pod koniec wsypałam czekoladowe groszki.

Gotowe ciasto nałożyłam do papilotek. W środek każdej wcisnęłam po 1 dużej jeżynie.

Babeczki jeżynowe

Piekłam przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce.

Babeczki jeżynowe
Aby przygotować krem, masło utarłam z cukrem do całkowitego jego rozpuszczenia. Dodałam śmietanę (po 1 łyżce) i nadal ucierałam. Następnie dodałam mus i zmiksowałam na minimalnych obrotach. Nie za długo, tylko do połączenia. Gotowy krem przełożyłam  do worka cukierniczego zakończonego końcówką gwiazdką. Wycisnęłam na wystudzone babeczki. Udekorowałam pozostałymi jeżynami.

Smacznego życzy Marzena :)

Babeczki jeżynowe

Babeczki jeżynowe

Babeczki jeżynowe

Follow my blog with Bloglovin

Udostępnij

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *