Babeczki brownie bez cukru, tłuszczu i glutenu

babeczki brownie

Dziś rano siostra uświadomiła mi, że przyszły weekend to już długi weekend majowy. Bardzo się cieszę, bo mam pewne plany związane z blogiem i kilka dni wolnego się przyda. Poza tym w tym tygodniu ma zamiar kupić kolejne części Gry o Tron, więc pewnie pochłonie mnie czytanie :) Rok na nie czekałam. A Wy jakie macie plany na te cztery dni?

Ten przepis na babeczki brownie to taki mój eksperyment. Po sukcesie ciastek owsianych postanowiłam spróbować osłodzić daktylami ciasto czekoladowe. Wydawało mi się, że to będzie udane połączenie, no i się nie pomyliłam. Samo ciasto wyszło wilgotne i dość ciężkie, charakterystyczne dla brownie. Daktyle i banany sprawiają, że są naprawdę słodkie. Warto użyć daktyli świeżych, gdyż łatwiej dają się zmielić, ale jeśli macie tylko suszone, to po prostu zalejcie je gorącą wodą i zostawcie aby zmiękły. Jeśli chcecie aby na wierzchu ciasta widać było kawałki czekolady to posypcie nimi upieczone babeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Lekko się stopią i będą wyglądać pięknie. Ciekawa jestem Waszej opinii, co sądzicie o takich babeczkach?

Babeczki brownie bez cukru, tłuszczu i glutenu

Składniki: (na ok. 12 babeczek)
  • 12 świeżych daktyli
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
  • 10 suszonych daktyli posiekanych
Piekarnik nagrzałam do temperatury 190 st. C.
Banany obrałam. świeże daktyle pozbawiłam pestek. Zmiksowałam je przy użyciu blendera, na gładką masę, którą przełożyłam do miski. Chwilę ucierałam robotem ręcznym. Następnie dodałam kolejno jajka, wciąż ucierając. Na koniec wlałam ekstrakt waniliowy.
Mąkę wymieszałam z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiałam do miski z mokrymi składnikami. Wlałam mleko. Wymieszałam. Wsypałam czekoladowe groszki i posiekane daktyle i ponownie wymieszałam.
Podzieliłam ciasto pomiędzy 12 foremek.
babeczki brownie
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam przez 30 minut, do suchego patyczka. Studziłam na kratce.

Smacznego życzy Marzena :)

babeczki brownie

babeczki brownie

babeczki brownie

  • 0

    Ocena ogólna

  • Ocena czytających: 0 Głosy

Udostępnij

Może Cię zainteresować

4 comments on “Babeczki brownie bez cukru, tłuszczu i glutenu

  1. 25 kwietnia 2016 - 20:45

    Ale pięknie wyglądają te muffinyy! I napewno są pycha!

  2. 28 kwietnia 2016 - 23:12

    Wyglądają obłędnie! Aż trudno uwierzyć, że to w gruncie rzeczy zdrowa przekąska ;) Super przepis :)

    • 29 kwietnia 2016 - 08:31

      Prawda? Już się zastanawiam co teraz posłodzę daktylami (mam jeszcze półtora pudełka :))

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Required fields are marked *